Belagers Meten is weten << Terug

Over de belagers gaan de meest 'fantastische' verhalen. Hoe het werkelijk zit, weet echter bijna niemand en is voorts lokaal verschillend. Het verzamelen van betrouwbare gegevens kost veel inspanning.

Het levert wel goede informatie op over waar het werkelijk over gaat en welke maatregelen genomen moeten en kunnen worden. Het levert naast maatregelen die de beheerders zelf kunnen uitvoeren ook gegevens op die een onderbouwing zijn voor het verkrijgen van vergunningen en ontheffingen. Of zelfs in groter verband aanpassing van de wet- en regelgeving. Het begint dus met een gedegen (basis) inventarisatie van de belagers. Over welke soorten vogels en zoogdieren gaat het? Waar komen ze voor? Hoe groot zijn de aantallen? Hoe gedragen ze zich? Welke loop- en vliegroutes zijn er? Komen ze van ver buiten het werkgebied? En natuurlijk welke schade richten ze aan?

Het is verstandig om samen, in klein werkgroepverband, voor je eigen werkgebied en wijde omgeving een eenvoudig plan te maken om de gegevens boven water te halen. Schakel eventueel
een deskundige collega in. Zo’n predatieplan moet gemaakt worden in het najaar, bij voorkeur in oktober, en in november klaar zijn zodra de eerste sneeuw valt. Want dan zijn de sporen van de lopers onder de belagers goed te zien en te volgen. Stel een contactpersoon aan die de organisatie doet en er zorg voor draagt dat het hele gebied wordt geïnventariseerd.

spacer

Foto’s

spacer

Heeft u vragen?
Neem contact met ons op

Herhaal onderstaande karakters voordat u het formulier verstuurt.
 
Vogelbescherming gaat zorgvuldig om met uw gegevens. Wij gebruiken ze om u te informeren over ons werk, onze producten en voor marketingdoeleinden. Als u daar bezwaar tegen hebt, kunt u dat aangeven via info@vogelbescherming.nl . Klik hier voor meer informatie over privacy
spacer

Bekijk ook: