Weidevogelzorg en kennis vergaren Nesten zoeken en markeren << Terug

Zoek in verband met de predatoren en de rust in het veld zo weinig mogelijk de nesten op. Als het toch moet, is het beter om in de omgeving van de weidevogels zittend in een grondbakje achterop een tractor of in een auto via een vaste route en lokaties de informatie over de broedvogels te verzamelen.

De vogels blijven rustiger en keren snel terug op de nesten. Zoek geen nesten op in percelen met verlate maaidata. Doe dat alleen vlak voor het maaien als er twijfel is over toch nog aanwezige broedgevallen. Die kunnen dan het beste (tijdelijk) gemarkeerd worden met rietstengels (geen paaltjes; ook met een opvallend draadje mag). Als de grond te hard is, neem een schroevendraaier mee voor de gaatjes. Nesten en zeker die op percelen met weidend vee, moeten in verband met (reuk)sporen in de ochtend opgezocht en beschermd worden. Over de legsels van Kievit en Scholekster kunnen meestal zonder problemen nestbeschermers geplaatst worden. Bij de andere soorten is het beter om met schrikdraad en elektrische stroom te werken. De vogels keren veel gemakkelijker terug op het nest en vliegen bij plotselinge onraad niet tegen de bovenkant van de nestbeschermer. Het succes is daarmee groter.

spacer

Foto’s

spacer

Heeft u vragen?
Neem contact met ons op

Herhaal onderstaande karakters voordat u het formulier verstuurt.
 
Vogelbescherming gaat zorgvuldig om met uw gegevens. Wij gebruiken ze om u te informeren over ons werk, onze producten en voor marketingdoeleinden. Als u daar bezwaar tegen hebt, kunt u dat aangeven via info@vogelbescherming.nl . Klik hier voor meer informatie over privacy
spacer