Verdienmodel 1. Een robuuste veestapel

Een andere bedrijfsstrategie die melkveehouders (zowel gangbaar als biologisch) kiezen is: het houden van een robuuste, grotere veestapel. In de groep van acht melkveehouders die in het voorjaar 2017 (lees ook: Boodschap a Een kijkje achter de - financiële - schermen van natuurinclusieve bedrijven) financieel zijn geanalyseerd was één biologische melkveehouder (225 melkkoeien) die dit specifiek aanhield als strategie.

Met een stabiele gemiddelde melkproductie per koe van 6.222 liter per koe per jaar zit deze melkveehouder aan de lage kant, ten opzichte van het gemiddelde van een Nederlandse koe van 8000 liter per jaar. Maar, de melkveehouder compenseert deze relatief lage melkproductie met lage productiekosten per liter door goede gezondheid van zijn koeien (weinig dierenartskosten) en weinig inkoop van krachtvoer.

Daarnaast vormen de beheervergoedingen een aandeel in de opbrengst, zo’n 4,3 cent per liter. Zo vormt zich een verdienmodel met een robuuste veestapel, die geen topprestatie zal leveren qua liters melk per koe maar zich prima redt met een dieet gebaseerd op minimale hoeveelheden krachtvoer en grote hoeveelheden ruwvoer. Een samenwerking met een nabijgelegen akkerbouwer voor de grasklaver productie maakt het plaatje compleet. 

spacer
spacer

Foto’s

spacer

Heeft u vragen?
Neem contact met ons op

Vogelbescherming gaat zorgvuldig om met uw gegevens. Wij gebruiken ze om u te informeren over ons werk, onze producten en voor marketingdoeleinden. Als u daar bezwaar tegen hebt, kunt u dat aangeven via info@vogelbescherming.nl . Klik hier voor meer informatie over privacy
spacer